İngiltere'nin Oxfordshire bölgesinde yaşayan Claie Turner isimli kadın, 20'li yaşlarında sık sık güneşlendiği için 43 yaşında melanom kanserine yakalandı. ''Bu hatayı ben yaptım, siz asla yapmayın'' diyen Turner, herkese güneşin zararlı etkilerinden korunma çağrısı yaptı.
43 yaşındayken 4. evre cilt kanseri olduğu teşhis edilen üç çocuk annesi Claire Turner, gençleri kendi yaptığı hatayı yapmamaları konusunda uyarıyor.
20'li yaşlarında bronzlaşmak için vücudunu sık sık güneşe maruz bırakan Turner, güneşten korunmamanın bedelini 43 yaşında ödedi.
Turner'a melanom kanseri teşhisi konulurken, hastalığın karaciğere, uyluklara, lenf düğümlerine ve omuzlara yayıldığı öğrenildi.
Talihsiz kadın, birçok insanın yalnızca güneşe değil, solaryum gibi UV ışınlarına da maruz kaldığını ve bunun çok tehlikeli bir alışkanlık olduğunu söyledi.
2023'ün Aralık ayında sağ omzunda ağrı hisseden 43 yaşındaki kadının, daha sonrasında kürek kemiğinde şişlik oluştu. MR taramasına giren Turner'a melanom kanseri teşhisi koydu. Üstelik kanser epey ilerlemişti.
Melanom olarak adlandırılan cilt kanseri, cildin en dış tabakası olan epidermisteki hücrelerin, onarılmamış DNA hasarı kaynaklı anormal bir şekilde büyümesi ile ortaya çıkan kanser türüdür. Hücrelerdeki büyüme, cilt hücrelerinin hızla çoğalmasına ve kötü huylu tümörler oluşturmasına neden olabilir.
Yaygın görülen kanser çeşidi olan cilt kanseri, bazal hücreli karsinom, skuamöz hücreli karsinom ve melanom olmak üzere üç farklı türe sahiptir. Kanserin yaygın belirtisi cilt üzerinde gözle görülür ben değişimleri, yaralar, kanamalar ve derideki soyulmalardır. Ciltteki şüpheli değişimlerin kontrol edilmesi, cilt kanserinin erken aşamalarında tespit edilmesine yardımcı olabilir.
Cilt kanseri genellikle güneşin ultraviyole ışınlarına yoğun bir şekilde maruz kalınması sonucu anormal melanin pigmenti üretimi gibi cilt hücrelerinin DNA'sında mutasyonlar meydana gelmesiyle ortaya çıkar. Bu mutasyon, hücrelerin olağan dışı şekilde çoğalmasına ve kanser hücrelerinin oluşmasına zemin hazırlar.
Cilt kanserinin en bilinen belirtileri arasında benlerin boyutunda, şeklinde veya renginde meydana gelen değişiklikler yer alır. Cilt kanseri, kendisini aşağıdaki belirtilerle de ele verebilir: Kaşınan ve ağrı yapan benler Düzensiz kenarlı, asimetrik benler Kanama yapan ve iyileşmeyen yaralar Deride kırmızı veya ten renginde parlak şişlikler Yeni oluşan veya rengi değişen ben ve lezyonlar Boyun, koltuk altı veya kasık gibi bölgelerde deri altında şişlik Yorgun hissetmek Yumru şeklinde büyüyen ve kabaran lezyonlar
Geniş kenarlı şapka takın ve cildinizi mümkün olduğu kadar koruyun. UV ışınlarını en az yüzde 99 engelleyen güneş gözlüğü takın. Güneş ışınlarının en sert olduğu 10:00 ile 16:00 saatleri arasında sokağa çıkmamaya çalışın. Direkt güneş ışınlarına maruz kalma sürenizi, uzmanların belirttiği sürelerle sınırlayın.
Solaryumda bronzlaşmak, cilt kanserinin oluşmasına katkı sağlayabilir ve cildinizde uzun süreli hasara yol açabilir.Güneş koruma faktörü en az 30 olan geniş spektrumlu güneş kremleri kullanın. Güneş kreminizi 2 saatte bir yenilemeye özen gösterin.
Okumaya devam et...