sohbet sitesi Sohbet sitesi sohbet Hosting sohbet sanalbilgi Sohbet sitesi

Bakanlıktan kurban kesimi genelgesi

CevdetErten

Co Admin
25 Mar 2023
20,235
38
Bakanlıktan kurban kesimi genelgesi

Tarım ve Orman Bakanlığı valiliklerden kurban kesim yerlerinin su havzaları dışında belirlenmesini istedi. Yayımlanan genelgede, kurban kesimi sırasında alınacak önlemler de sıralandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, kurban kesimi ile ilgili bir genelge yayımladı.

"İçme Suyu Kaynaklarının Korunması Amacıyla Kurban Bayramı Süresince Alınacak Tedbirler Hakkında" genelge Bakan İbrahim Yumaklı imzasıyla 81 il valiliğine gönderildi.

Genelgede, çevre ve su kaynaklarının korunması için kurban atıklarının çukurlara gömülmesi, kesim alanlarının içme ve kullanma suyu temin edilen su havzalarının dışında kalacak şekilde belirlenmesi istendi. Bu sayede içme suyu kaynaklarının fiziksel, kimyasal ve bakteriyolojik olarak kirlenmesinin önüne geçilebileceği vurgulandı.

KATI ATIKLAR İÇİN ÖNLEM

Kırsal yerleşim yerlerinde yer altı suyu ile kaynak suyu beslenim ve boşalım alanları içerisinde hayvan kesim faaliyetlerine müsaade edilmemesi, hayvan kesimi yapılacak yerlerde katı atıkların dere yataklarına, kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarına ulaşmasını engelleyecek tedbirlerin alınması gerektiği belirtildi.

ÖNCE DEZENFEKSİYON Ayrıca kötü kokuların oluşmasının, haşerat çoğalmasının ve altyapı tıkanıklığından kaynaklı su baskınlarının önüne geçilmesi istendi. Atıkların sızdırmaz, dayanıklı ve yüksek yoğunluklu polietilen torbalara konularak ilgili belediye tarafından varsa düzenli depolama sahalarında yoksa da gerekli dezenfeksiyon işlemleri yapılarak bertaraf edilmesi gerektiği belirtildi. kan ve idrar gibi sıvı atıkların ise katı atıklardan ayrı toplanarak mevzuata uygun şekilde bertaraf edilmesi gerektiği vurgulandı. ATIKLAR DERİN ÇUKURA Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise bayramda dikkat edilmesi gereken hususlara dikkat çekildi. Açıklamada, kurbanlık hayvanların belirlenen kesim yerlerinde kesilmesi gerektiği, atıklar derin çukurlar açılarak gömülmesi gerektiği belirtildi.Derinin yüzülmesi sırasında derinin dış kısmı ile etin temasının önlenmesi gerektiği belirtildi. Taze etlerin gıda ile temas amacıyla üretilmiş uygun malzemelerde taşınması gerektiği kaydedilerek şöyle denildi: "Bu amaç için üretilmemiş çöp poşeti-kovası gibi gıda ile temasa uygun olmayan malzemelerle taşınması halinde bu malzemelerden istenmeyen maddelerin gıdaya geçişi söz konusu olabilmektedir. Taze etler buzdolabında bir hafta bozulmadan tazeliğini muhafaza eder. Uygun büyüklüklerde ambalajlanıp buzlukta bir ay, şoklandıktan sonra eksi 18 santigrat derecede 6 ay saklanabilir. Etlerin diğer bir saklama şekli de kavurma yapmaktır. Kavurma yapılan etler uygun şartlarda 1 yıl saklanabilir."