sohbet sitesi Sohbet sitesi sohbet Hosting sohbet sanalbilgi Sohbet sitesi

Çölyak hastalığı nedir, belirtileri neler? İşte çölyak hastalarının uzak durması gereken besinler

CevdetErten

Co Admin
25 Mar 2023
19,917
38
Çölyak hastalığı nedir, belirtileri neler? İşte çölyak hastalarının uzak durması gereken besinler

Çölyak hastalığı (ÇH) yaşam boyu süren tek gıda alerjisidir. Günümüzde insanoğlunun en sık rastlanan genetik hastalığı olarak kabul edilmektedir. Olgular asemptomatik olabildiği gibi, tanı gecikmesinde ölüme kadar varabilen geniş bir klinik yelpaze ile karşımıza gelebilmektedir. Peki, Çölyak hastalığı nedir, belirtileri neler? İşte çölyak hastalarının uzak durması gereken besinler

kYSOByKqzU-ny05Fz3hzcw.jpg

Çölyak hastalığı (ya da Gluten Enteropatisi), bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus [tüysü oluşumlar] denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir alerjik sindirim sistemi hastalığıdır. Bu hasara buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan guluten isimli bir protein neden olmaktadır.
6wHnGwkeOkueAvKIk-KDvQ.jpg

Çölyak hastalığı genetik bir hastalıktır. Çölyak hastalığı yaşam boyu süren gıda alerjisidir. Günümüzde insanoğlunun en sık rastlanan genetik hastalığı olarak kabul edilmektedir.
CbRzHok40kugT35IMLP2HQ.jpg

Çölyak hastalığının tek tedavisi ömür boyu buğday, arpa, çavdar, yulaf tahılları ve bunlardan üretilen besinlerde bulunan glutenden uzak sıkı bir diyettir.
20mgmdJFBEa0K2IezohtAw.jpg

Karın bölgesinde öne doğru şişkinlik,Yaşa göre kilo azlığı,Kas zayıflığı,Kansızlık,Dışkıda anormallik, büyük tuvalet ihtiyacının artması,İshal,Kusma,Bezginlik,Nedeni bilinmeyen karaciğer hastalıkları,Büyüme geriliği,Ağız içinde oluşan aftlar,İştahsızlık, gaz şikayetleri,Eklem ve kemik ağrıları,Sinirlilik,Ciltte kaşıntılı döküntüler
KkeXmENG4kajxHUOuqXBrw.jpg

Buğday, arpa, çavdar ve yulaf katkılı her türlü ürün. (un, bulgur, bulgur pilavı, irmik, makarna, şehriye, kuskus, ekmek, kek, pasta, kurabiye, bisküvi, börek, çörek, gofret, simit, kraker, dondurma külahı, unlu tatlılar, gluten içeren hazır salça, ketçap, un ilave edilen çorbalar, soslar, tarhana, yarma gibi),Galeta ununa veya una batırılarak kızartılmış tavuk balık gibi et ürünleri. Malt kullanılan alkollü içecekler, Guten içeren hazır çorbalar, köfte, pane harçları gibi hazır çeşniler,Sirke, çikolata, puding, sakız, ketçap, mayonez, dondurma gibi gıdaların bazılarında gluten bulunabilmektedir. Tuzlu, soslu kuruyemişler, glutenle yapıştırıldığı için yasaktır.