Erkekler Soruyor: Neden Bazı Kadınlar Empati Kurmuyormuş Gibi Görünür?
Bu soru zaman zaman hem erkekler hem de kadınlar tarafından sorulur. Ancak önemli bir noktayı baştan belirtmek gerekir: Empati kurma becerisi cinsiyete bağlı değildir. Empati; kişinin karakteri, yetiştiği çevre, yaşam deneyimleri, iletişim tarzı ve o anki ruh haliyle daha çok ilgilidir.
Empati Nedir?
Empati, karşımızdaki kişinin duygu ve düşüncelerini anlamaya çalışmak, olaylara onun gözünden bakabilmektir.Empati kurmak:
- Hak vermek zorunda olmak değildir.
- Aynı fikirde olmak değildir.
- Karşı tarafın hislerini anlamaya çalışmaktır.
Neden Empati Kurulmuyormuş Gibi Hissedilebilir?
1. İletişim Tarzları Farklı Olabilir
Bazı insanlar bir sorun duyduğunda çözüm üretmeye çalışır, bazıları ise duygusal destek vermeye yönelir.
Örneğin:
Erkek:
Kadın:"Bugün çok kötü bir gün geçirdim."
Kadın yardım etmeye çalışırken erkek kendisini anlaşılmamış hissedebilir."Peki bunu düzeltmek için ne yapabilirsin?"
2. Herkes Kendi Duygusal Yükünü Taşır
Bir insan stresli, yorgun veya üzgün olduğunda karşısındaki kişiye yeterince odaklanamayabilir.Bu durum:
- Kadınlar için de geçerlidir.
- Erkekler için de geçerlidir.
3. Beklentiler Farklı Olabilir
Bazen erkekler anlaşılmak isterken çözüm önerisi duyar.Bazen kadınlar ise duygusal paylaşım beklerken mantıksal cevaplarla karşılaşır.
Bu farklılıklar iki tarafın da:
demesine neden olabilir."Beni anlamıyor."
Empatiyi Güçlendiren Davranışlar
Dinlemek
Karşı taraf konuşurken sözünü kesmeden dinlemek empatiyi artırır.
Soru Sormak
- "Bu seni nasıl etkiledi?"
- "Bu konuda ne hissediyorsun?"
- "Sana nasıl destek olabilirim?"
Hemen Savunmaya Geçmemek
Karşı tarafın duygularını anlamaya çalışmak, iletişimi daha sağlıklı hale getirir.
Gerçek Hayatta Durum Nedir?
Araştırmalar genellikle kadınların ortalama olarak duygusal ipuçlarını fark etme konusunda daha yüksek puanlar alabildiğini gösterse de, bireysel farklılıklar çok büyüktür. Empati düzeyi kişiden kişiye değişir. Bu nedenle:veya
gibi genellemeler doğru değildir.
Bir ilişkide empati eksikliği yaşanıyorsa bunun nedeni çoğu zaman cinsiyet değil;- iletişim eksikliği,
- farklı beklentiler,
- stres,
- geçmiş deneyimler,
- kişilik özellikleri
Empati, kadın ya da erkek olmanın değil; dinlemeyi, anlamayı ve karşı tarafın duygularına değer vermeyi öğrenmenin bir parçasıdır.